Worki do pakowania żywności – różnorodność dopasowana do potrzeb
Pakowanie żywności, to nie tylko kwestia estetyki czy wygody. Chodzi bowiem przede wszystkim o bezpieczeństwo i trwałość. Worki do pakowania żywności są zatem jednym z najważniejszych elementów systemu dystrybucji. Z pozoru wydają się proste i jednorodne. Jednak są dostępne w wielu różnych formach. Wszystko po to, by jak najlepiej dopasować się do konkretnych produktów.
Dopasowanie do rodzaju żywności i warunków przechowywania
Nie każda żywność wymaga takiej samej ochrony. Produkty świeże, mrożonki, wyroby mięsne, sery, warzywa, a także produkty sypkie czy gotowe dania – każdy z tych artykułów spożywczych ma inne właściwości. Jeśli chodzi o opakowania producent musi je zatem uwzględnić przy wyborze opakowania.Opakowania do żywności różnią się między sobą grubością folii, odpornością na temperatury, a nawet sposobem zamknięcia.
Worki o wysokiej barierowości są odpowiednie dla produktów wymagających dłuższego przechowywania. Szczególnie w warunkach chłodniczych lub mroźniczych. Takie opakowania chronią zawartość przed tlenem i zapachami z zewnątrz. Z kolei w gastronomii lub sprzedaży detalicznej popularne są worki próżniowe. Pozwalają wydłużyć świeżość produktów. Poprawiają także ich estetykę na półce sklepowej.
Specjalistyczne worki do pakowania i ekologiczne alternatywy
Klasycznych worków do pakowania jeszcze długo nic nie zastąpi w pełni. Jednak popularność zdobywają rozwiązania bardziej przyjazne dla środowiska. W niektórych przypadkach konieczne są opakowania do wyrobów tłustych. Tutaj nadal trudno o skuteczne alternatywy ekologiczne. Z kolei w segmencie eko pojawiają się worki bio lub kompostowalne. Spełniają oczekiwania świadomych konsumentów oraz firm stawiających na zrównoważony rozwój.
Wiele firm decyduje się na doypack z nadrukiem. Dzieje się to poniekąd ze względów marketingowych, ale też dla przejrzystej identyfikacji produktu. Niezbędne jest bowiem miejsce na informacje o składzie czy terminie przydatności.
Pakowanie żywności w zgodzie z technologią i wygodą
Nowoczesne worki do pakowania żywności są powstają z myślą o różnych systemach pakujących. Współpracują więc z maszynami próżniowymi i zgrzewarkami ręcznymi. Dostosowanie opakowania do procesu technologicznego jest niezbędne dla efektywności całego systemu. Dobre worki moletowane oddziałują bowiem na bezpieczeństwo żywności. Poprawiają także szybkość pakowania i minimalizują straty.
W domach pojawiają się też kompaktowe urządzenia do pakowania próżniowego Wraz z nimi rośnie zapotrzebowanie na worki moletowane do pakowarek listwowych. To sprawia, że worki do pakowania przestają być domeną przemysłu. Stają się częścią codziennego dbania o świeżość jedzenia i niemarnowanie żywności. Na stronie producenta FOL-PACK, pod adresem https://fol-pack.com.pl można zamówić świetnej jakości opakowania do żywności.
(materiał sponsorowany)